BLOG

Fedezd fel a világ legelső alkoholos italát – nem az, amire gondolsz!

A világ legelső alkoholos itala

Ha feltennénk a kérdést, hogy vajon melyik a legősibb alkohol tartalmú ital, akkor valószínűleg a legtöbben a borra tippelnének. Nagyon régi időkre nyúlik vissza a szőlő borként való fogyasztása, az emberiség már legalább 6000 éve készíti, azonban mégsem ez az első szeszes ital a történelemben. A méz erjesztésével létrehozott mézsört már az ókori népek, a vikingek is nagyon kedvelték, sőt a középkori szerzetesek is szívesen fogyasztották. Az elnevezése ellenére sem a sörök sem a borok családjába nem tartozik, előállítása sokkal egyerűbb, és mivel a mézhez nagyon egyszerű volt hozzájutni, így az összes ókori kultúra ismerte. Szokás volt nászajándékba adni az ifjú párnak, mivel kiváló afrodiziákumnak is tartották, így legalább egy hétre való mennyiséggel látták el a fiatalokat, innen származik a „mézeshetek” kifejezés is. Az évek során egyre inkább háttérbe szorult a borok és a sörök mellett, azonban az utóbbi évtizedekben újra egyre népszerűbbé vált.

Az alkohol rövid története

A bor-és sörkészítés is több ezer éves múltra tekint vissza, rengeteg írásos emlék maradt fent az utókor számára bizonyítva ezt. Az erjesztett italok készítése az élelmiszeripar szempontjából is jelentős volt, hiszen rájöttek, hogy az eljárás tartósítja az ételeket és az italokat, azontúl, hogy az így előállított alkoholnak a tudatmódosításon túl fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása is volt. Nem csoda hát, hogy nagyon korán elkezdtek kísérletezni ezen italok előállításával, és minél finomabbá tételével.

A borok készítésének úttörői valószínűleg a grúzok voltak, még az elnevezése is grúz „ghvino” szóból származtatható. Ősi borkészítési technikájukat, a hagyományos „Qvevri”-t még az UNESCO is elismerete, és a módszer világörökségi védettségben áll.

A másik legősibb alkoholfajta a sör, azonban az első sörök még komló nélkül készültek. Az európai sörfőzés elsősorban a kolostorokhoz kapcsolódik, a szerzeteseknek köszönhetjük, hogy komlóval ízesítették a sört. Azonban, hogy honnan ered, ki volt az első aki elkezdett kísérletezni a sörfőzéssel, azt nem lehet tudni, bár sokakat foglalkoztat a kérdés. Az egyiptomiak isteni tanításnak gondolták, a kelta mitológiában az egyik legnagyobb istenség Sucellus, többek között a földművelés és a sör istene is.

Mitől számít kézművesnek a sör?

Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire ősi mesterség a sörfőzés, minthogy 1516-ban Bajorországban sörtisztasági törvényt hoztak létre, ami már szabályozta, hogy kizárólag árpamalátából, komlóból, élesztőből és vízből készülhet adalékanyag nélkül.

Napjainkban reneszánszát élik a kézműves sörök, de mitől is számít egy sör kézművesnek? Alapvetően attól, hogy miből főzik, szigorúan betartva az említett sörtisztasági törvényt. Ezt figyelembe véve alkotja meg minden kézműves sörfőzde a saját receptjét.

Magyarországon is ősi időkig nyúlik vissza a sörfőzés tudománya. A magyarok a Kárpát-medencébe való letelepedéskor hamar elsajátították az európai sörfőzés minden fortélyát. A 19. század elején egyre nagyobb igény lett a sörre, így egyre több sörgyár alapult, és vált nagyiparrá a sörfőzés. Napjainkban azonban újra forradalmát élik a kézműves sörök, ugyan lassan, de egyre többen igénylik és keresik a minőséget hazánkban is, amit az is bizonyít, hogy 2005 és 2018 között meghétszereződött a magyar kisüzemi sörfőzők száma.

Ha kedvet kaptál egy finom kézműves sörhöz, és szívesen ajándékoznád valamilyen alkalomra, akkor kedvedre válogathatsz a Lockalbox sörös összeállításaiból pl.: A Beerlak box egy kitűnő választás lehet, ahol a finomságok mellett még az élmény ajándéknyitás és a jókedv is garantált.

Kövess Minket

Újdonságok:

Ne maradj le cikkeinkről

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE

VAN ITT MÉG VALAMI

Ne menj el üres kézzel

Fogadj el 10% kedvezményt tőlünk

KUPONKÓD: vipmeglepetes