BLOG

Különleges díjnyertes likőrök, pozitív élettani hatásokkal? –

Interjú Dr. Patkós Józseffel – A különleges gyógynövényes likőrök megalkotójával

Hogyan kezdődött a vállalkozásának története?

A családtagjaim, barátaim és a magam örömére már egy emberöltő óta foglalkozom a Kárpát-medence legkiválóbb gyógynövényeinek alkoholos kivonatolásával, de csak a 2017-2018-as évek hozták el a vállalkozóvá válás fordulatát.

Mit szabad tudni Önről?

Aktív pedagógusként azt a hitvallást követtem, mely szerint egy igazán jó tanár ne érje be csupán annyival, hogy eredményesen megtartja a tanítási óráit, hanem – Istentől kapott talentumai függvényében – ezen kívül is tegyen valami plusz értéket a közművelődés asztalára. Alkotó rajztanárként külföldön és idehaza állítottam ki olajfestményeimet, akvarelljeimet, újságíróként másfél évtizeden át főszerkesztője voltam egy települési havilapnak, kiadványokat szerkesztésében, lektorálásában működtem közre. A pedagógia bölcsészettudományi doktoraként, nevelésfilozófiai-történeti tárgyú disszertációm nyomán akadémiai folyóiratban is publikáltam (Magyar Pedagógia 1986/2). Négy Pest megyei kisvárosban is színházat szerveztem, és eközben ismert, kiváló színészek amatőr rendezője lehettem. A kollégáim és tanítványaim köréből toborzott színtársulatokkal nemcsak idehaza, de olyan határon túli művészeti műhelyek színpadain is vendégeskedtünk, mint a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Kassai Thália Színház, Beregszász, Losonc, vagy a szlovéniai Lendva gyönyörű kultúrpalotája. Német nyelven játszó gyermek csoportom Baden-Württembergben és Bajorországban szerepelt. Aktív szakmai éveim vége felé tanfelügyelőként pedagógusok minősítésében vettem részt. 2017-ben Apáczai Csere János-díj állami kitüntetéssel vonultam nyugállományba, bár máig tanítok, egy művészeti iskola képzőművészeti tanszakán. Hatodik éve pedig a DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA gyógynövényes likőr család útjait egyengetem.

Hogyan keletkezett a márkanév?

A gyógyesszencia összetett szó első tagja a gyógynövények jelenlétére utal, míg az esszencia valaminek a lényegére, tartalmi kivonatát sejteti. Régebben idehaza is, külföldön pedig máig korrekt és gyakran alkalmazott formula, miszerint egy találmányt népszerűsíteni hivatott vállalkozás a termék nevében szerepelteti a feltaláló nevét. A Szellemi Találmányok Nemzeti Hivatala ebben a háromtagú szóösszetételben jegyezte be, illetve helyezte védjegyoltalom alá termékeimet: DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA.

Mi volt az a pont, sikerélmény, amikor azt érezte, hogy ezzel a dologgal, igazán érdemes foglalkoznia?

Amikor 2017 őszén beneveztem életem első – mindjárt nemzetközi – versenyére, amelyen négy nevezett fajtámmal öt díjat: négy érmet, valamint egy különdíjat nyertem. Sokan biztattak ekkor a jövőre nézve. Ezt magam is inspiráló jelként értelmeztem.

Mitől különlegesek ezek a termékek?

A kérdés jogos, hiszen se szeri, se száma a gyógynövénytartalmú italoknak. A DR. PATKÓS GYÓGYESSZENCIA kivonatoló anyaga nem az úgynevezett tiszta szesz, hanem prémium minőségű, hungaricum, magában is versenyképes kisüsti gyümölcspárlat. A hosszas érlelési idő, az ennek betudható gyógynövényi koncentráció magas foka szintén sajátossága a készítményeknek. Talán mondanom sem kell: élelmiszer szinezék, szintetikus aroma nem jelenhet meg nádcukros édesítésű likőreimben.

Melyek voltak az első likőr fajták, amelyekkel befutott?

A 12 Füves Dió, továbbá a Csipkebogyó, a Galagonya és Pongyolapitypang fajták jelentették a kezdetet, miként ezek hozták az első elismeréseket is.

Önnek melyik a személyes kedvence?

A régebbiek közül a Csipkebogyó és a Galagonya, az újabbak közül a Citromfű és a cickafarkkóró keserűanyagára építő Vadász likőr Tavasz és Ősz változatai.

Mi volt eddig a legnagyobb marketingfogása?

Egy olyan parányi vállalkozás irányítójaként, amelynek egyetlen tagja én vagyok, a legapróbb sikernek is örülni kell. Néhány százezer forintos üzletkötések jelentették idáig számomra ez ügyben a legnagyobb sikereket.

Van példaképe a piacon?

Azt hiszem, az én koromban elsősorban nem példaképekre, hanem korrekt, kiszámítható segítő társakra van szükségem.

Van olyan híresség, akivel szívesen megkóstoltatná találmányát?

Örömmel mondhatom: már eddig is kóstolták híres személyiségek ezeket a tinktúrákat. Pécsi Ildikó, Helyey László, Pelsőczy László színészektől – akik több általam színre vitt színdarabban szerepeltek – sok dicséretet kaptam. Bereményi Géza író, költő, dalszövegíró, színházi rendező visszatérő vásárlóból lett barátommá, akivel időnként meglátogatjuk egymást. Dr. Papp Lajos, a világhírű szívsebész professzor – kezébe egy palack galagonya tinktúrámmal – arra biztatott, hogy ami az életemből még hátra van, semmi mással ne foglalkozzam, csak ezekkel, mert (mint mondta) ez az út a jövő…

Orvosok, köztük orvostudományi egyetemi tanárok, kórházigazgatók is vittek már ezekből a cseppekből, és az ő közreműködésük eredményeképpen tarthattam termékismertető előadást a 2022. évi Orvosi Kongresszuson. Világhírű, válogatott sportolók, olimpiai aranyérmesek sora ismerte már meg eddig is – asztalomnál ülve vagy más formában – likőreimet. Ezek a találkozások számomra nagyon sokat jelentenek, ugyanakkor nem a híres személyiségek bűvkörében élek. Semmihez sem hasonlítható melegséggel tölti el szívemet az is, ha valaki, akinek a nevét sem ismerem, csupán azzal köszön rám a piacon: hatott a nálam vásárolt esszencia, elfogyott, és újból szeretne vásárolni belőle…

Van valami nagy dobás, amire készül mostanában?

Nincs. Sosem voltam olyan dobálózó típus. De egy, az értékesítésben hathatósan segíteni képes társra, vagy mecénásra, néhány viszonteladóra azonban szükségem volna. Jelenleg az ő felkutatásuk foglalkoztat. Ha a kérdésre olyan választ is adhatok, ami nem számít úgynevezett nagy dobásnak, akkor elmondom: szeretném mielőbb a pulton látni és az érdeklődők figyelmébe ajánlani GYÓGYESSZENCIÁK címen készülő, ismeretterjesztő könyvemet.

Van olyan másik kézműves szereplő a hazai vagy akár nemzetközi piacon, aki inspirálja Önt?

Mindent és mindenkit elismerek, ami, s aki igazolt minőséget képvisel, illetve állít elő. Mindazonáltal a gondviselés számomra kijelölt útját járom.

Mire a legbüszkébb a vállalkozása kapcsán?

Miután a Földön évmilliók óta élnek növények, köztük gyógyításra alkalmasak is, valamint a pálinka sem az én találmányom, miként az alkoholos kivonatolás gondolata sem az enyém, azt hiszem az a helyes, ha szerény maradok, és nem válok büszkévé. Hálát adok Istennek, és szeretettel gondolok a szüleimre azért a kitartásért, erőért és eredményekért, amelyek kísérnek hétköznapjaimon, hiszen az ő segítségük, támogatásuk nélkül semmire sem jutottam volna.

Mit tanácsolnál ma annak, aki hasonló vállalkozásra adná a fejét?

Legyen szorgalmas, fizikai és lelki értelemben egyaránt kitartó! Rendelkezzék a jókora kudarctűrő képességgel, ne legyen elbizakodott, ha olykor kicsit jobban gurul a szekér, de ne adja fel akkor sem, amikor már szinte semmi esélyt nem lát a derűs jövőre nézve!

Dr. Patkós József Gyógyesszenciáival is töltött ajándékdobozaink elérhetőek céges megrendelőink számára. Ismerd meg milyen üzleti megoldásokkal szolgálunk a céges ajándékozás terén és kérj ajánlatot az oldal alján lévő űrlapon keresztül.

Kövess Minket

Újdonságok:

Ne maradj le cikkeinkről

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE

VAN ITT MÉG VALAMI

Ne menj el üres kézzel

Fogadj el 10% kedvezményt tőlünk

KUPONKÓD: vipmeglepetes